Afscheidssymposium Corinne  Collette

Met het symposium ‘Sociaal-economische gezondheidsverschillen en wat gaan wij er aan doen om die verschillen te verkleinen’ nam Corinne Collette afgelopen week afscheid van haar werk als huisarts bij De Dame in Zuilen. Ook nam zij vorige maand afscheid als UFA bestuurder.

Afscheidssymposium

Na een inleiding door Wietze Eijzinga, voorzitter van de Huisartsen Utrecht Stad (HUS), volgde een voordracht van Lex Burdorf, hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid (Erasmus MC). In deze voordracht maakte hij de gezondheidsverschillen in met name grote steden inzichtelijk, waarbij hij Rotterdam en Utrecht als voorbeeld gebruikte. Los van algemene grotestadsproblematiek zijn er binnen de stad grote verschillen. Zo heb je soms bijna 10 jaar verschil in levensverwachting, afhankelijk van welke plek je neemt. Grotendeels worden die verschillen verklaard door persoonsgebonden eigenschappen. Dan kan je onder meer denken aan het wel of niet hebben van werk en de mate van scholing.

Meer en beter luisteren

Corinne verbond de theorie en cijfers van Burdorf aan de hand van een casus met het werk dat zorg- en sociaal partners in een achterstandswijk als Zuilen doen. Een van haar conclusies was: “We moeten meer en beter luisteren en doorvragen naar de wensen van de patient, want misschien wil die helemaal niet zo gezond leven als wij denken dat hij of zij naar onze maatstaven moet doen.” Aan het einde ging zij samen met wethouder Victor Everhardt in gesprek over hoe de gezondheidsverschillen in Utrecht verkleind kunnen worden.

Afscheidssymposium Corinne Collette

Afscheid als UFA bestuurder

Nu Corinne van haar pensioen gaat genieten, heeft zij ook haar functie als UFA bestuurder neergelegd. Wij danken Corinne voor haar jarenlange inzet als bestuurder en UFA collega van het eerste uur!