Gratis beschikbaar: boekje ‘Dokter onder de Dom’

Ziekten en kleine ongevallen thuis komen vaak op de meest onverwachte ogenblikken voor. Daarom is er een tijd geleden voor patiënten het boekje ‘Dokteren onder de Dom’ gemaakt. Dit boekje is geschikt voor patiënten van elke huisartsenpraktijk (dus niet alleen in Utrecht) en handig om mee te geven. Hoewel dit boekje al een tijdje meegaat, blijft het een praktische gids voor iedereen die graag nuttige adviezen en tips binnen handbereik heeft. Het boekje is nu gratis bij FAM te bestellen. U kunt een mail sturen naar info@fondsam.nl met uw adres en het aantal boekjes en wij sturen ze naar u op. Wilt u weten wat er in het boekje staat? Op de website Dokteren onder de Dom vindt u de inhoud van het boekje.

Samenwerken aan een rookvrije toekomst!

Stoppen met Roken (SMR) is niet gemakkelijk. Door allerlei oorzaken (stressfactoren, beperkte gezondheidsvaardigheden, wellicht culturele invloeden) roken mensen met een lagere opleiding meer dan die met een hogere opleiding. Tabaksverslaving draagt voor ongeveer 30% bij aan een lagere levensverwachting van mensen met een lagere opleiding! Ook in de wijk Utrecht Zuilen Ondiep ervaren huisartsen en praktijkondersteuners hoe lastig het soms is bewoners te ondersteunen met het stoppen met roken. Daarom deden zij mee aan het Stoppen-met-Roken Actieonderzoek, dat mede door FAM is gefinancierd. Het resultaat? Er is nu nauwe samenwerking in de wijk zodat er samen gewerkt kan worden aan een rookvrije toekomst! Wij vroegen Wendy Jansen, praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk De Dame, en Caroline Haan, ambassadeur in Zuilen Ondiep, naar hun ervaringen en tips.

Lees verder “Samenwerken aan een rookvrije toekomst!”

Verlenging geldigheidsduur FAM opleidingsvouchers

Wilt u graag een scholing doen die een toegevoegde waarde biedt voor uw achterstandspraktijk? Denk bijvoorbeeld aan scholingen die de werkdruk verlichten. Dan hebben wij goed nieuws: het is nu mogelijk om uw FAM opleidingsvouchers langer te gebruiken. In plaats van 1 jaar, zijn de opleidingsvouchers 2 jaar geldig. U kunt het bedrag zelfs voor 50% een derde jaar meenemen. Dit is bijvoorbeeld handig als u met uw praktijk een duurdere scholing wilt volgen. U kunt dan uw opleidingsvouchers voor 2 of 3 jaar opsparen. Heeft u nog een tegoed over van 2023? Dan is deze nu ook in 2024 geldig. U kunt uw tegoed uit 2023 ook meenemen naar 2025. Dan is deze voor 50% geldig.

Lees verder “Verlenging geldigheidsduur FAM opleidingsvouchers”

Studiereis FAM: 2-4 oktober 2024

Kijk mee bij collega’s in Nederland en Duitsland

We gaan weer op reis! Van woensdag 2 oktober t/m vrijdag 4 oktober 2024 gaan we, op verzoek dichterbij huis, onderzoeken hoe de zorg en samenwerking elders geregeld is. We gaan bijvoorbeeld kijken naar projecten in het oosten en zuiden van het land, en ook is armoede een belangrijk onderwerp. En we maken kennis met een bijzondere wijk in het Ruhrgebied in Duitsland.

Lees verder “Studiereis FAM: 2-4 oktober 2024”

Experiment geldstress: investeren in samenwerking loont

Afgelopen jaar heeft Huisartsenpraktijk Carnegiedreef, in de Utrechtse wijk Overvecht, een experiment gedaan naar de rol van geldstress op de gezondheid bij de inwoners en dit probleem eerder te signaleren als oorzaak van hun gezondheidsklachten. De resultaten van de pilot zijn positief: stevig investeren in samenwerking zorgt voor het eerder signaleren en bespreekbaar maken van (geld)stress door de eerste lijn. De werkwijze is nu onderdeel van de reguliere werkprocessen van de praktijk. Het FAM heeft dit experiment financieel ondersteund.

Lees verder “Experiment geldstress: investeren in samenwerking loont”

Van welke vergoeding kunt u gebruik maken? Bekijk uw Sterrenstatus

Valt uw praktijk in het FAM postcodegebied en wilt u weten voor welke FAM vergoedingen u in aanmerking komt? De Sterrenstatus tool op onze website is nu aangepast. Door het invullen van de praktijk AGB code ziet u het percentage achterstandspatiënten van de praktijk en uw sterrenstatus. Ook krijgt u direct te zien van welke FAM vergoedingen u gebruik kunt maken. 
Bekijk uw sterrenstatus