Save the date – Studiereis FAM 2024

Kijk mee bij collega’s in Nederland en Duitsland

We gaan weer op reis! Van woensdag 26 t/m vrijdag 28 juni gaan we, op verzoek dichterbij huis, onderzoeken hoe de zorg geregeld is. We gaan bijvoorbeeld kijken naar projecten gericht op patiënteninitiatieven en ook is armoede een belangrijk onderwerp. Dit keer wordt het zuidoosten van Nederland bezocht met een uitstapje naar het Ruhrgebied in Duitsland. Op dit moment wordt het programma samengesteld. Binnenkort vindt u op onze website het complete programma.

Lees verder “Save the date – Studiereis FAM 2024”

Experiment geldstress: investeren in samenwerking loont

Afgelopen jaar heeft Huisartsenpraktijk Carnegiedreef, in de Utrechtse wijk Overvecht, een experiment gedaan naar de rol van geldstress op de gezondheid bij de inwoners en dit probleem eerder te signaleren als oorzaak van hun gezondheidsklachten. De resultaten van de pilot zijn positief: stevig investeren in samenwerking zorgt voor het eerder signaleren en bespreekbaar maken van (geld)stress door de eerste lijn. De werkwijze is nu onderdeel van de reguliere werkprocessen van de praktijk. Het FAM heeft dit experiment financieel ondersteund.

Lees verder “Experiment geldstress: investeren in samenwerking loont”

Van welke vergoeding kunt u gebruik maken? Bekijk uw Sterrenstatus

Valt uw praktijk in het FAM postcodegebied en wilt u weten voor welke FAM vergoedingen u in aanmerking komt? De Sterrenstatus tool op onze website is nu aangepast. Door het invullen van de praktijk AGB code ziet u het percentage achterstandspatiënten van de praktijk en uw sterrenstatus. Ook krijgt u direct te zien van welke FAM vergoedingen u gebruik kunt maken. 
Bekijk uw sterrenstatus 

Tip tolkentelefoon – voorkom annuleringskosten

Maakt u wel eens gebruik van de Tolkentelefoon? Het FAM vergoedt de tolkentelefoon voor alle ad hoc aanvragen voor huisartspraktijken in ons werkgebied. Het komt vast wel eens voor dat u een tolk heeft gereserveerd en de patiënt op het laatste moment afbelt. De tolkentelefoon brengt dan kosten in rekening voor de annulering. Deze kosten worden bij de praktijk in rekening gebracht. Om deze kosten te voorkomen, kunt u voortaan direct bellen als u een tolk nodig heeft. Uit ervaring blijkt dat de tolkentelefoon goed bereikbaar is. Binnen twee minuten heeft u vaak al een tolk aan de lijn. Het is dan ook niet nodig om vooraf te reserveren. 

Aanpassing postcodegebied FAM

FAM heeft alle huisartspraktijken in Midden-Nederland ingedeeld op basis van het percentage achterstandspatiënten (NIVEL postcodes) in de praktijk. Recent is de kaart op onze website geupdate. Door middel van het invullen van de postcode of plaats, kunt u zien of uw praktijk onder FAM valt. Heeft uw gemeente geen achterstandspostcode? Dan kunt u toch in het werkgebied van FAM vallen en gebruik maken van vergoedingen. Stuur hierover een mail naar info@fondsam.nl en wij kijken naar de mogelijkheden.
Bekijk de postcodes op de kaart

Programma Nu Niet Zwanger in heel regio Utrecht beschikbaar!

Heeft u wel eens een patiënt met multi-problematiek gehad die heel duidelijk aangaf (voorlopig) geen kinderen (meer) te willen, maar die toch niet kwam opdagen voor de afspraak om een spiraaltje te laten zetten? Lukt het u om bij patiënten in kwetsbare omstandigheden ook hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie bespreekbaar te maken tijdens een consult of is daar meer ruimte voor nodig? Maakt u zich wel eens zorgen dat (kwetsbare) patiënten onbedoeld zwanger raken? Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt actieve begeleiding! En goed nieuws: sinds dit jaar doen alle gemeenten binnen GGD regio Utrecht mee aan Nu Niet Zwanger. Dus maak als huisartsenpraktijk gebruik van het aanbod.

Lees verder “Programma Nu Niet Zwanger in heel regio Utrecht beschikbaar!”

Vergoeding scholingsvouchers verhoogd!

Goed nieuws: FAM heeft de vergoedingen voor de opleidingsvouchers verhoogd voor alle sterrenpraktijken. Voor achterstandspraktijken stelt het FAM opleidingsvouchers ter beschikking voor opleidingen die een toegevoegde waarde bieden voor de achterstandswijken. Denk bijvoorbeeld aan scholingen die de werkdruk verlichten. Wilt u weten hoe hoog de vergoeding voor uw praktijk nu is en welke scholingen u kunt volgen? Bekijk deze pagina

Lees verder “Vergoeding scholingsvouchers verhoogd!”