Binnenlopen bij de huisarts is heel laagdrempelig omdat iedereen naar de huisarts gaat. Ik kreeg last van slaapproblemen door de geldstress. Dan ga ik als eerste naar de huisarts. Die ken ik, vertelt een van de inwoners die aanwezig was op het webinar over geldzorgen. Meer dan twintig huisartsen en POH’s gingen donderdag 18 maart tijdens het webinar virtuele stadsafari Bij wie kunnen uw patiënten met geldzorgen terecht? in gesprek met inwoners die geldzorgen hebben (gehad). De inwoners gaven ook aan dat ze zelf niet zo snel zouden beginnen over hun geldzorgen, maar dat ze het fijn zouden vinden als de huisarts of POH hier naar zou vragen. Er blijft schaamte om erover te beginnen en bovendien wist ik niet dat de huisarts een plek is om over geldzorgen te praten.
Vicieuze cirkel geldstress
Feia Hemke, huisarts en onderzoeker bij Pharos, trapte het webinar af door de vicieuze cirkel bij (geld)stress uit te leggen. Feia: Het is belangrijk om de patiënt mee te nemen in wat (geld)stress kan doen met hun gezondheid(beleving). Daarom heeft Pharos een filmpje over stress ontwikkeld, speciaal voor de inwoners. Tijdens het webinar waren ook ArmoedeCoalitie, Dock, U-Centraal, Buurtteam, Al-Amal, en Werk & Inkomen Gemeente Utrecht aanwezig om vragen te beantwoorden.
Bekijk ook de infographic over de vicieuze cirkel bij stress.
Nieuwe inzichten
De aanwezige huisartsen en praktijkondersteuners waren erg enthousiast en hebben mooie inzichten gekregen:
- Ik ga vaker vragen naar geldzorgen.
- Ik weet dat ik nu altijd het beste kan verwijzen naar het buurtteam.
- Ik ga een lijst maken samen met de apotheek waarin staat hoeveel de eigen bijdrage van de meest gebruikte medicatie is.
- Ik heb geleerd dat het bij het vragen naar geldzorgen fijn is om uit eigen ervaring te spreken bijvoorbeeld: Mijn ervaring is dat sommige patiënten het niet lukt om de eigen bijdrage te betalen bij een medicijn. Hoe is dat voor jou?
- Ik ga in gesprek met de apotheek over niet opgehaalde medicatie.
- Ik vraag hoe iemand is verzekerd. Een mooie ingang om te beginnen over financien.
- Ik ben mij weer bewust geworden van het effect van geldzorgen op gezondheid.
Vervolg
In een partnership met Gemeente Utrecht, Raedelijn, ArmoedeCoalitie en UFA wordt er komend jaar verkend hoe de eerstelijnszorg nog meer ondersteund kan worden in het bespreekbaar maken van geldzorgen. De Hogeschool Utrecht wordt hier ook bij betrokken. Meer weten over het vervolg? Mail dan naar Iris Korvermaker, beleidsadviseur Gemeente Utrecht, i.korvemaker@utrecht.nl.