Nazorg spreekuur voor vrouwen met besnijdenis

In de provincie Utrecht wonen zo’n 20.000 vrouwen die tot de risicogroep voor meisjes besnijdenis behoren. Dat betekent dat ze uit een land komen waar besnijdenis voorkomt  en dat deze vrouwen mogelijk zijn besneden, ook al kan het bij wet verboden zijn. Het gaat om landen als Somalie Eritrea, Ethiopie, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte.  De vrouwen kunnen lichamelijke  en psychische klachten hebben, maar zijn zich niet altijd bewust dat de klachten verband houden met de besnijdenis. Ook problemen met de seksualiteit en relatieproblemen kunnen een gevolg zijn van de besnijdenis. Vaak is er een taboe en schaamte om over dit onderwerp te praten. Door toch het gesprek aan te gaan met deze vrouwen kan dit hun gezondheid en welbevinden verbeteren.

Consult nazorg spreekuur

Wellicht is meisjesbesnijdenis ook voor u een onderwerp waar u mee te maken krijgt in de spreekkamer maar waar u minder goed bekend mee bent. Vrouwen kunnen terecht voor een gratis consult bij het nazorg spreekuur van de GGD. Tijdens dit consult vraagt de verpleegkundige  de klachten uit en verwijst naar de gewenste zorg in overleg met de huisarts van de vrouw.

FAM besnijdenis

Vragen of verwijzen?

Voor vragen  over zorg of verwijzing voor vrouwen met besnijdenis kunt u terecht bij  Nazorg spreekuur regio Utrecht. Voor een afspraak bel, sms, WhatsApp of mail met de verpleegkundige via M. 06 205 922 18 of 06 225 674 66, E. nazorgvgv@ggdru.nl.