Programma Nu Niet Zwanger in heel regio Utrecht beschikbaar!

Heeft u wel eens een patiënt met multi-problematiek gehad die heel duidelijk aangaf (voorlopig) geen kinderen (meer) te willen, maar die toch niet kwam opdagen voor de afspraak om een spiraaltje te laten zetten? Lukt het u om bij patiënten in kwetsbare omstandigheden ook hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie bespreekbaar te maken tijdens een consult of is daar meer ruimte voor nodig? Maakt u zich wel eens zorgen dat (kwetsbare) patiënten onbedoeld zwanger raken? Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt actieve begeleiding! En goed nieuws: sinds dit jaar doen alle gemeenten binnen GGD regio Utrecht mee aan Nu Niet Zwanger. Dus maak als huisartsenpraktijk gebruik van het aanbod.

Nu Niet Zwanger in heel regio Utrecht

Alle gemeenten binnen GGD regio Utrecht doen mee aan Nu Niet Zwanger. Hierdoor hebben alle inwoners (in vruchtbare leeftijd) die in een kwetsbare positie verkeren dezelfde mogelijkheden als het gaat om ondersteuning bij het nemen van regie op hun kinderwens. Ook kunnen regionaal werkende organisaties de Nu Niet Zwanger-methodiek nu in de gehele organisatie doorvoeren, wat de impact van het programma enorm vergroot.

Nu Niet Zwanger in gesprek met uw patiënt

Nu Niet Zwanger werkt als een schakel tussen het sociale en medische domein, waarin de huisarts een belangrijke samenwerkingspartner is. Als u als huisarts of praktijkondersteuner niet voldoende tijd heeft om onderwerpen als kinderwens, seksualiteit en anticonceptie rustig te bespreken, dan kan een inhoudelijk coördinator van Nu Niet Zwanger in gesprek gaan met uw patiënt. Het zelfbeschikkingsrecht en de keuzevrijheid van de patiënt staan hierbij altijd voorop.

Wat kan NNZ voor mijn praktijk doen?

NNZ kan voor u:

  • Gesprekken voeren met patiënten over hun kinderwens, seksualiteit, anticonceptie (AC).
  • Samen met patiënt en u als huisarts onderzoeken wat de meest geschikte anticonceptie is bij deze patiënt.
  • De anticonceptie betalen als een patiënt dat niet zelf kan. Het programma Nu Niet Zwanger heeft een budget voor anticonceptie tot haar beschikking.
  • Follow-up vorm geven: tot slot kunt u de inhoudelijk coördinator inzetten voor follow-up. Patiënten worden dan proactief benaderd vóór verloopdatum van hun anticonceptie om opnieuw met hen te kijken wat zij willen en desgewenst nieuwe anticonceptie te organiseren.

Doorverwijzen naar Nu Niet Zwanger kan eenvoudig via Zorgdomein of via een aanmeldformulier dat de inhoudelijk coördinator toe kan sturen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over Nu Niet Zwanger, een toelichting over Nu Niet Zwanger op maat op locatie of casuïstiek bespreken? Neem dan contact op met de Inhoudelijk Coördinatoren of de programmamanager via nnz@ggdru.nl of gebruik onderstaande contactgegevens.

Neem contact op met:
Inhoudelijk Coördinatoren

  • Anita Bink (0628101762): De Bilt, Zeist, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Renswoude, Veenendaal, Rhenen
  • Iris Niessen (0628759809): Amersfoort, Eemnes, Bunschoten, Baarn, Soest, stad Utrecht
  • Cindy Noble (0638081921): De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort, Oudewater, stad Utrecht
  • Annelies de Vos-Witzier (0642301950): IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Lopik, Vijfheerenlanden
  • Kiki Mulder-Brand (0613980855): Amersfoort, Woudenberg, Leusden, stad Utrecht

Programmamanager