Als huisarts of POH word je soms verrast als mensen geldzorgen hebben. Soms herken je de signalen niet, vaak ook wel, maar: wat kan je er als medisch professional mee? In de ‘virtuele stadssafari’ zijn de verschillende mogelijkheden gepresenteerd. “Het heeft mij weer met de neus op de feiten gedrukt bij hoeveel patiënten dit soort problematiek speelt en ik heb meer handvaten hoe dat te bespreken en welke hulp mogelijk is”, vertelt een van de enthousiaste huisartsen na afloop van de stadsafari. Geldzorgen en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geldzorgen is een belangrijke oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen. Op dinsdag 13 oktober is er daarom in samenwerking met verschillende partners in de stad (o.a. ArmoedeCoalitie, Dock, U-Centraal, Buurtteam, Al-Amal, Gemeente Utrecht) een webinar georganiseerd speciaal voor de huisartsen en POH’s uit Utrecht.
Bespreekbaar maken
Prof. dr. Maria van den Muijsenbergh maakte het heel duidelijk: het bespreekbaar maken van mogelijke geldzorgen is van groot belang. Dat vermindert stress, en versterkt de gezondheid. Huisarts Sascha Kotterer liet aan de hand van praktijksituaties zien hoe geldstress te herkennen is. Maar dán, met welke vraag kan de huisarts bij welke organisatie terecht? In ieder geval altijd bij het buurtteam. Zij kennen de sociale kaart rond geldstress en schulden. Maar meer organisaties uit Utrecht gaven aan wat zij konden betekenen in de verschillende voorbeelden. “Ik heb nu een beter overzicht van de verschillende instanties in de regio Utrecht die patiënten met financiele problemen kunnen helpen en weet nu ook wat de verschillen tussen de organisaties zijn” vertelt een deelnemende huisarts na afloop. Tijdens dit webinar waren meer dan 35 professionals aanwezig.
Vervolg
In een partnership met Gemeente Utrecht, Raedelijn, ArmoedeCoalitie en UFA wordt er komend jaar verkend hoe we de eerstelijnszorg nog meer kunnen ondersteunen in het bespreekbaar maken van geldzorgen. De Hogeschool Utrecht wordt hier ook bij betrokken. Meer weten over het vervolg? Mail dan naar Iris Korvermaker, i.korvemaker@utrecht.nl.