Utrechtse huisartsen maken filmpje voor patiënten: ‘We willen iets positiefs meegeven’

Stress omdat je je baan bent verloren. Angstig om ziek te worden of verdrietig omdat je je ouders niet meer kan zien. Dagelijks spreken huisartsen mensen die hiermee worden geconfronteerd in dit coronajaar. We zien dat veel patiënten een ontzettend lastig jaar hebben. De huisartsen in Utrecht hebben daarom een filmpje gemaakt om hun patiënten een hart onder de riem te steken.

”Met dit filmpje willen we een positief geluid laten horen, we willen onze patiënten laten weten hoe ongelooflijk trots we op ze zijn”, zo vertelt huisarts en voorzitter van de Huisartsen Utrecht Stad Nanja Danhof. Want dat het een moeilijk jaar was voor veel mensen is natuurlijk een understatement. Danhof zag bij haar eigen patiënten dat het minder ging. Zo was er iemand bij haar die al meerdere jaren haar ouders niet heeft kunnen zien en waren veel mensen angstig. ”Ik was gefrustreerd omdat ik zag dat mensen het al zo zwaar hadden. Ik snap die maatregelen natuurlijk, maar ik dacht, hoe gaan mensen dat doen? Hoe krijg ik mijn patiënten nog uit de put? Toen dacht ik, ik moet dit omzetten naar iets positiefs.”

‘Samen komen we dit te boven’

Zo ontstond uiteindelijk het idee om een filmpje te maken bij een liedje dat past bij dit thema. Op het nummer ‘samen komen we dit te boven’ van Ernst van der Pasch, die ook huisarts is, maakten dertig huisartsen uit Utrecht een filmpje dat vervolgens naar de patiënten wordt gestuurd. ”We hebben rond heel de stad huisartsen gevraagd of ze mee wilden doen en zo hebben we een grote groep bij elkaar gekregen”, aldus Danhof. In het filmpje zijn dertig huisartsen te zien, maar nog eens honderd huisartsen stuurden een foto in die te zien is aan het einde van de video.

”Mensen zijn alleen, angstig, liggen vaak wakker in de nacht en voelen zich ellendig, omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt. Kinderen raken achterop qua school, mensen zijn bang om ziek te worden. En daarom moeten we ze blijven steunen en hoop ik dat dit een positief effect heeft. Laten we met goede hoop naar 2021 gaan, want zoals Ernst van der Pasch al zei: samen komen we dit te boven.”

Bron: RTV Utrecht