Uurgesprek FAM, veel winst te behalen

“Door het uurgesprek heb ik echt dingen gevonden die eerder gemist waren” vertelt een enthousiaste Nanja Danhof, huisarts bij Gezondheidscentrum Kanaleneiland in Utrecht. Nanja maakt gebruik van de UFA vergoeding voor het uurgesprek en vertelt wat een uurgesprek voor de patiënt en voor de praktijk oplevert.

Door uurgesprek een duidelijk beeld

Het doel van het uurgesprek is om in een consult van één uur met de patiënt alle medische en psychosociale factoren te identificeren, te bespreken en bij te sturen die een rol gaan spelen. Op deze manier kunnen de volgende consulten korter of minder vaak plaatsvinden.
Naja vertelt: “Ongeveer één à twee keer per maand plannen mijn collega en ik een uurgesprek in met een patiënt. Wij doen dit altijd op dagen als er een waarnemer is. De waarnemer draait dan het spreekuur en ik houd mij deze dag bezig met sociale visites, patiënten met SOLK en vaak plan ik dan ook een uurgesprek in. Tijdens zo’n uurgesprek heb je echt even de tijd om de patiënt goed te spreken. Ik maak dan tevens een overzicht van wat er nu allemaal voor de patiënt gedaan wordt. Zo zie je geen zaken over het hoofd. De patiënt voelt zich tijdens een uurgesprek ook echt serieus genomen en gehoord. Bovendien heb ik door het uurgesprek echt dingen gevonden waar ik anders niet achter was gekomen, zoals bijvoorbeeld een depressie bij de patiënt.”

Zinnige toevoeging aan de patientenzorg

Nanja: “Juist voor achterstandspatiënten is er veel winst te behalen tijdens een uurgesprek. Ondanks dat ze vaak langs komen, zijn ze slecht in beeld. In de korte tijd dat je ze ziet, kom je er vaak niet goed achter wat er nu echt met ze aan de hand is. In eerste instantie is een uurgesprek meer werk, je moet dingen uitzoeken en mensen bellen. Maar dan kun je met de patiënt wel een gedegen plan maken. Uiteindelijk komen de patiënten minder vaak op het spreekuur omdat ze een duidelijk plan hebben. Het uurgesprek is voor mij echt een zinnige toevoeging aan de patiëntenzorg, vooral voor het overzicht. Je hebt zo je eigen patiënten beter in beeld.”

Declaratie uurgesprek

Wilt u ook gebruik maken van het uurgesprek en de UFA vergoeding? Bekijk op onze website hoe u het uurgesprek vergoed krijgt.

Meer informatie

Heeft u vragen over de declaratie of de inhoud van het uurgesprek? Neem contact op.