Voorkom onbedoelde zwangerschappen – Programma Nu Niet Zwanger

U herkent het vast: een kwetsbare patiënten in uw spreekkamer die vertelt onbedoeld zwanger te zijn. Soms zijn er al meerdere kinderen in het spel die al uit huis zijn geplaatst of waar andere jeugdzorgmaatregelen zijn getroffen. Een schrijnende situatie voor zowel de ouders als de kinderen die iedereen liever wil voorkomen. Daarom is het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Nu Niet Zwanger helpt kwetsbare mensen een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger worden. Dit programma loopt al in diverse regio’s en is nu ook gestart in Utrecht en Amersfoort.

Wat is Nu Niet Zwanger?

Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt kwetsbare patiënten actieve begeleiding bij een kinderwens en zwangerschap. Indien gewenst kan preventieve zorg via een huisarts worden geven, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Het gaat vaak om die vrouwen die zo in de problemen zitten dat ze niet de tijd en energie hebben om ook nog eens na te denken over anticonceptie en een kinderwens. Het overkomt ze gewoon, onbedoeld, ongepland. NNZ richt zich op vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd die een combinatie van complexe problematiek (LVB, psychiatrie, verslaafd, dakloos, etc.) kennen en vaak al in beeld zijn bij een of meerdere hulpverleners. Het begint met een eerlijk gesprek over een kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Een patiënt doorverwijzen

Heeft u kwetsbare patiënten in uw praktijk waarover u zich zorgen maakt dat zij onbedoeld zwanger raken? Neem dan contact op met een van de inhoudelijk coördinatoren voor overleg over verwijzing naar het NNZ programma. Voor Utrecht kunt u contact opnemen met: Annelies de Vos, M. 06-42 301 950 of Edith Kuiper, M. 06-47 836 467. Voor Amersfoort kunt u contact opnemen met Kiki Mulder via M. 06-13 980 855. Alle inhoudelijk coordinatoren zijn bereikbaar via nnz@ggdru.nl.

FAM - onbedoeld zwanger raken

NNZ zoekt huisartsen

Bij deze kwetsbare patiënten doelgroep kan het maken van een afspraak niet twee weken wachten. Dit moet echt nu of morgen worden ingepland, anders bent u de patiënt kwijt. Daarom is NNZ op zoek naar een vangnet van huisartsen, verloskundigen en gynaecologen om op terug te kunnen vallen. Bent u huisarts en heeft u affiniteit met de doelgroep, bent u laagdrempelig benaderbaar voor de inhoudelijk coordinatoren, denkt u graag mee over de situatie en wilt u indien van toepassing de benodigde verwijzing of zorg leveren? Dan kunt u zich nu opgeven. Vanzelfsprekend staat hier de reguliere vergoeding tegenover. Mocht de zorgverzekering van de patiënt hier niet in kunnen voorzien, dan wordt het aanvullende deel betaald vanuit Nu Niet Zwanger. Wilt u deelnemen? Neem dan contact op met Sanne de Loor (zie onderstaande contactgegevens).

Meer informatie

Wilt u meer weten over het programma? Neem contact op met Sanne de Loor, projectleider Nu Niet Zwanger regio Utrecht, sdeloor@ggdru.nl of 06-24548392, en kijk op www.nunietzwanger.nl.